Weet medewerkers aan je organisatie te binden

Met deze flexibele arbeidsvoorwaarden weet jij medewerkers aan je organisatie te binden

Het is een veel voorkomende uitdaging bij organisaties en bedrijven. De juiste mensen voor een openstaande vacature vinden én die vervolgens binnenboord weten te houden. Kijk als HR-manager eens naar de intern geldende arbeidsvoorwaarden. Passen ze goed bij een medewerker? En hoe flexibel zijn ze eigenlijk?

Meer dan een goed salaris
Lange tijd was een goed salaris zo’n beetje de enige wens van een werknemer, maar zeker generatie Y, ook wel bekend als millennials (1985-2000), vinden zaken zoals een ontspannen werksfeer, een maatschappelijk betrokken organisatie en een goede balans tussen werk en privé net zo essentieel als hun verdiensten. Een werknemer uit de generatie X (1955-1970) zal misschien weer andere aspecten belangrijk vinden, zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid om vervroegd te kunnen stoppen met werken.

Keuzevrijheid in voorwaarden
Secundaire (of tertiaire of zelfs quartaire) arbeidsvoorwaarden zijn de beloningen die een medewerker bovenop zijn salaris ontvangt. Die kunnen financieel zijn, maar dat hoeft niet. Bekende voorbeelden zijn een reiskostenvergoeding, een laptop van de zaak, een dertiende maand, maar ook een sabbatical, opleiding of de mogelijkheid om thuis te werken vallen hieronder. Ga met een medewerker in gesprek om te kijken welke wensen hij in gedachten heeft en of die misschien gefaciliteerd kan worden. Een goed secundair arbeidsvoorwaardenpakket is namelijk voor zowel het behouden als aantrekken van werknemers heel interessant. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is dat het pakket transparant en flexibel is. Keuzevrijheid draagt namelijk bij aan een hogere tevredenheid waardoor een medewerker graag bij je organisatie wil blijven werken.

Flexibele mobiliteit
Ook vervoer van de zaak, misschien wel de bekendste arbeidsvoorwaarde die er is, kan tegenwoordig makkelijk flexibel worden ingericht. Wat past bij een medewerker? Een (e)-leasefiets, een ov-abonnement of misschien een leaseauto? Of wat dacht je van allemaal? Vaak is mobiliteit nog traditioneel ingeregeld. De één krijgt een auto, de ander een fiets. Maar dat heeft niet alleen als nadeel dat het niet heel flexibel is, ook betaalt de werkgever ervoor wanneer er geen gebruik van wordt gemaakt. Door te kiezen voor een mobiliteitspas van Driven betaal je als bedrijf of organisatie alleen voor het daadwerkelijke gebruik, bespaar je kosten, kan je switchen tussen vervoersmiddelen en heb je daardoor altijd de juiste combinatie van auto, fiets en ov te pakken.

Voordeel van de mobiliteitspas is dat hij zowel op individueel als groepsniveau, bijvoorbeeld voor deelauto’s of deelfietsen, kan worden ingericht. En dat per medewerker kan worden ingeregeld hoe hij kan reizen. Een werknemer die een auto nodig heeft mag bijvoorbeeld tanken, opladen bij een oplaadpunt of parkeren bij Q-park, degene met een leasefiets heeft die optie niet. Heeft een medewerker een poosje vooral een auto nodig en is daarna misschien de fiets weer het uitgelezen vervoer, dan kan dat makkelijk en snel worden geregeld. Alle gemaakte kosten staan trouwens handig op één factuur en declaraties en reizen kunnen in een veilige mijn-omgeving worden ingezien, waardoor het transparant en inzichtelijk is voor iedereen. Meer weten? Download hier de whitepaper. https://driven.nl/flexibel-inspelen-op-mobiliteits-vraagstukken/

Kennis

Meer informatie?

Laat je gegevens achter en wij bellen je terug.