Mobiliteitsbeleid

Tips voor het opstellen van een mobiliteitsbeleid

Mobiliteit betekent letterlijk beweeglijkheid. Wij verstaan onder mobiliteit het verplaatsen van mensen van A naar B. Voor woon-werkverkeer, voor afspraken, als secundaire arbeidsvoorwaarde, voor alle mogelijke toepassingen binnen het bedrijfsleven. Dit gaat verder dan de leaseauto, alle mogelijke vormen van vervoer horen bij mobiliteit.

Het begint met een mobiliteitsbeleid
Wil jij dat mobiliteit voor je werknemers goed geregeld is? Met een mobiliteitsbeleid zorg je ervoor dat er afspraken op papier komen te staan. Dat geeft duidelijkheid aan al jouw medewerkers. Door de afspraken over het gebruik van de mobiliteit in een gebruiksovereenkomst vast te leggen, kun je mobiliteit zonder zorgen verstrekken aan je werknemer. Misschien heb je al een autoregeling omdat je al verschillende leaseauto’s hebt rondrijden. Een autoregeling is een goed vertrekpunt en kan je verder aanvullen.

Wat staat er in mobiliteitsregeling?
In een mobiliteitsregeling staat onder meer afspraken over:

  • privé gebruik
  • wie de auto/bestelwagen/fiets mag besturen
  • de verplichtingen van de werknemer
  • onderhoud en reparaties
  • eventuele verkeersboetes en schades
  • het inleveren bij bijvoorbeeld ziekte of einde dienstverband

Waar moet ik op letten als ik mobiliteit aan mijn werknemer geef?
Je moet als werkgever op de volgende zaken letten:

  • Hoelang wil je mobiliteit aan je medewerker geven? Afhankelijk van de periode die je kiest krijg je in de meeste gevallen een huur of leasecontract. (Huur is vaak tot een jaar) Wij adviseren om altijd naar de functie, de duur van de arbeidsovereenkomst en de situatie per medewerker te kijken.
  • Wat kost het jou en wat het kost het je medewerker.De kosten van mobiliteit is vaak een flinke kostenpost. Maak daarom altijd een afweging of je mobiliteit zelf wilt financieren, wil je iedereen voorzien en wat zijn de risico’s. En bespreek altijd of de medewerker het ook wilt. Een eigen bijdrage vanuit de medewerker kan oplossing zijn.
  • Privé gebruik. Bij privégebruik van een auto, bestelwagen of fiets moet de medewerker bijtelling betalen. Je moet de fiscale bijtelling van de auto bij het bruto salaris van de werknemer tellen en daarover inhoudingen doen, tenzij je werknemer een Verklaring geen privégebruik van de Belastingdienst overhandigt.
  • Bedenk altijd een alternatief voor het geval je werknemer eerder uit dienst gaat. Bij de meeste leasemaatschappijen betaal je een boete bij vroegtijdige beëindiging.

Driven helpt!
Driven helpt ondernemers bij het invullen van het mobiliteitsbeleid. (Deel)auto, bestelwagen, fiets, OV of combinatie van middelen zorgt ervoor dat iedere ondernemer een totaaloplossing kan bieden. Wij geven inzicht in mobiliteit door naast de kosten, ook naar duurzaamheid, veiligheid en gezond te kijken.

Kennis

Meer informatie?

Laat je gegevens achter en wij bellen je terug.