Duurzame mobiliteit

Duurzame vervoersmiddelen hebben de toekomst

Voor werkgevers maakt duurzame mobiliteit vaak al onderdeel uit van het beleid rondom duurzaamheid. Om de CO2-uitstoot te verlagen, maar ook het terugdringen van reisbewegingen. De Nederlandse regering wil de uitstoot van CO2 in Nederland in 2030 beperken met 49% ten opzichte van de uitstoot in 1990. Wegverkeer is verantwoordelijk voor ongeveer 20% van de uitstoot van kooldioxide (CO2) in Nederland. Het terugdringen van het aantal reisbewegingen door werkgevers is zelfs onderdeel van het Klimaatakkoord. Het verduurzamen van het mobiliteitsbeleid is mede daarom voor bedrijven een must. Duurzaamheid is een hot topic bij veel bedrijven en door slimme keuzes te maken in mobiliteit voor werknemers is het mogelijk om je CO2-footprint aanzienlijk te verlagen.

Elektrische auto’s
Elektrisch rijden wordt steeds populairder en wordt door werkgevers vaker gestimuleerd. In 2023 kiezen consumenten vaker dan ooit voor een elektrische auto. Dat is niet gek, want er is een aantrekkelijke aanschafsubsidie en het aanbod aan volledig elektrische auto’s neemt in rap tempo toe. Met elektrische auto’s bespaar je enorm veel CO2-uitstoot: gemiddeld zo’n 50% ten opzichte van een brandstofauto. Eind van 2022 reden er dik 340.000 elektrische auto’s rond in Nederland: meer dan 3 keer zoveel als 5 jaar geleden. In de toekomst rijden we waarschijnlijk allemaal elektrisch en de auto’s worden steeds beter betaalbaar. Onze infrastructuur is er bovendien op ingericht: we hebben een goed netwerk met oplaadpalen en laadstations. Als werkgever kun je elektrisch rijden stimuleren en faciliteren in laadpunten. Het bereik van de accu die in de nieuwste elektrische auto’s zit is uitstekend en voor de meeste ritten in Nederland toereikend.

Fietsen en fietslease
Fietsen is gezond en duurzaam. Elke medewerker die de auto laat staan en op de fiets stapt, helpt aantoonbaar om je CO2-footprint te verlagen. Nederland is een echt fietsland, we hebben volop fietspaden en aantrekkelijke regelingen voor de aanschaf van (elektrische) fietsen. Zelfs de elektrische fiets is per kilometer gemiddeld 30 keer schoner dan een kilometer met de auto. Omdat de e-bike is voorzien van een hulpmotor met trapondersteuning, kunnen langere afstanden gemakkelijker worden afgelegd. Dat is handig voor medewerkers die iets verder van je bedrijf wonen en toch graag op fiets naar het werk komen.

Het is voor werkgevers een stuk gemakkelijker geworden om werknemers een ‘fiets van de zaak’ aan te bieden. Als werkgever lease je een (elektrische) fiets of speed-pedelec die gebruikt kan worden voor het woon-werkverkeer. De werknemer hoeft deze niet zelf te kopen en mag er ook onbeperkt privé gebruik van maken. Net als bij een leaseauto betaalt de werknemer een bijtelling, meestal gaat het om een paar euro per maand, afhankelijk van het salaris en de prijs van de fiets.

Kennis

Meer informatie?

Laat je gegevens achter en wij bellen je terug.